Rip It Off!

avgust 23, 2014


Tole objavo sem želela napisati že pred poletjem, še spomladi, pa sem vedno pozabila na dokumentiranje postopka. A nikoli ni prepozno in tako danes predstavljam doma narejen vosek za depilacijo. Vosek je narejen iz sestavin, ki so nedvomno v vsakem domu, izdelava je preprosta, uporaba rahlo boleča a vredna. Nič problemov z vraščenimi dlakami, rdečimi pikami, dlake rastejo počasneje, so redkejše in tanjše.

Za sladkorni vosek za depilacijo potrebujete:
- 2 skodelici sladkorja (jaz uporabim kar bel sladkor, lahko pa uporabite tudi rjavega),
- 1/4 skodelice limoninega soka in
- 1/4 skodelice vode.

(To je osnovni recept, ki ga uporabljam kot vodilo že nekaj let. Uporabim 80 ml sladkorja, 10 ml limoninega soka in 10 ml vode, ker običajno vedno naredim svež vosek.)
Potrebujete še kozico ali ponev v kateri boste vosek skuhali in žlico za mešanje. Izmerite sestavine, dajte v posodo, postavite na štedilnik in naj se kuhanje prične. Glede na moje izkušnje je najbolje, da mešanice zavre in vre počasi. Če ne, se lahko sladkor zažge, in vosek bo popolnoma neuporaben in trd kot kamen. Torej, do vretja imam indukcijsko ploščo prižgano na 3 ali 4, nato pa vre na 2 ali 3. Sladkor je naprej prozorne barve, s kuhanjem pa se spremeni v zlato, zlato-rjavo, temno zlato-rjavo barvo in takrat je vosek skuhan. Sladkor barve ne sme spremeniti takoj, ker tako se je verjetno že zažgal. Čas kuhanja je 12 do 15 minut, dlje kot se kuha temnejša je barva. Le da ne postane pretemna, da ne bo zažgana. Ni tako zahtevno kot se morda sliši, želim le poudariti, da kuhajte na nizki temperaturi a ne predolgo, pa bo uspelo. :) Med kuhanjem včasih tudi malo premešajte, takrat se ustvari več mehurčkov kot pri samem vretju. Na prvi spodnji fotografiji sem pred slikanjem mešanico premešala, na drugi pa ne. Tako si lahko bolj predstavljate kako približno mora vreti, da se ne bo zažgalo. Prav tako lahko vidite spremembo v barvi, na prvi je vosek komaj zavrel, na drugi pa je že gotov.
Po kuhanju vosek odstavite, počakajte 3, 4 minute in ga prelijte v posodico za shranjevanje. Plastično, stekleno, kar želite. Lahko uporabite takšno, ki je primerna za segrevanje v mikrovalovni pečici. Če uporabite stekleno, ga lahko prelijete takoj. Vosek je po končanem kuhanju tekoč, ko se ohlaja pa postaja vedno bolj gost, lepljiv in trd. Če sem vam zgodi, da postane pretrd že v ponvi in ga ne morete več preliti, ga le ponovno segrejte pa bo šlo. Na spodnji fotografiji vosek izgleda temnejši kot v ponvi, a to le zato, ker je posodica manjša in je vosek gostejši. Pri tem je vosek še zelo vroč, pazite, da se ne opečete. Naslednji korak - počakajte, da se ohladi. Za depilacijo potrebujete topel vosek, lahko je le rahlo vroč a ne preveč!
Ko je vosek topel, ga zajemite s prsti (jaz sem ga uporabila pol). Vosek je lepljiv a ne se bati, lahko ga izboljšate. Seveda pa mora biti lepljiv, da se oprime dlak in jih odstrani. Pred nanosom na kožo, je vosek potrebno malo oblikovati, da je bolj učinkovit. Dodajte mu eno ali dve kapljici vode ter ga dobro pregnetite. S prsti ga vlečite narazen in skupaj, da se naredijo zračni mehurčki. Postal bo svetlejše barve in lažje obvladljiv, ker se ne bo več tako lepil. Lahko dodate še kakšno kapljico vode, a le postopoma. Če dodate preveč vode, se vosek kože na bo oprijel ampak bo kar spolzel z nje. Vsaj pri meni je tako. Sem pa gledala YouTube posnetek, kjer je ženska uporabila ogromno vode pa je bil vosek vseeno uspešen. No, pri meni to žal ne deluje in raje ne preizkušajte, mene je kar razjezilo, ko depilacija nato ni bila uspešna! Sicer pa svetujem, da si ogledate kakšen video, da vam bo bolj jasno.

Po gnetenju in dodajanju vode bo vosek izgledal nekako takole, lako tudi svetlejši, odvisno koliko časa gnetete. Zdaj pa je končno pripravljen na uporabo! :) Če vas slučajno zanima, jaz vosek uporabljam le za bikini predel oziroma za brazilsko depilacijo. Seveda pa ga lahko uporabite na nogah, rokah, celem telesu. Odlično je tudi, ker za odstranjevanje ne potrebujete nobenih trakov.
No, pa da opišem še postopek depilacije. Koža naj bo čista in suha, lahko dodate malo otroškega pudra v prahu, da vpije odvečno vlago. Topel vosek imejte na prstih, položite ga na kožo in povlecite v obratni smeri rasti dlak. Torej od spodaj navzgor, če depilirate noge. Tako se dlake dvignejo in oprimejo voska. Debelina voska naj bo nekaj milimetrov in za začetek nanesite le na majhen predel kože kože, kasneje lahko več. Nato lahko ponovno povlečete čez vosek, da se dlake res oprimejo in hitro! potegnite v smeri rasti dlak. To naredite z eno roko, z drugo pa napnite kožo blizu voska v drugo smer. S tem preprečimo modrice, vosek se lažje odstrani pa še manj boli. :) Vosek potegnite blizu kože, ne navpično navzgor ampak bolj vodoravno. Včasih s prvim potegom ne odstranimo vseh dlak in takrat postopek lahko ponovite. A ne pretiravajte, ker koža lahko postane rdeča in celo vneta. 
Kot morda veste, depilacija z voskom je bolj učinkovita, ko so dlake dolge nekaj milimetrov. Če so še kratke, raje malo počakajte in obratno, če so dolge, jih najprej malo pristrizite, da se vosek ne bo zapletel. Če se vam to slučajno zgodi, ali pa vas je strah potegniti, ne skrbite. Vosek lahko sperete z vodo! Če je nanos bolj debel, bo potrebno rahlo drgnjenje kože, sicer pa se ga odstrani enostavno. Enako je tudi s posodo v kateri ste kuhali. Najprej bo izgledalo kot, da vosek ne bo šel nikoli stran, v stiku z vodo se takoj strdi in postane kot kamen. Posodo le namočite in počakajte, da se sladkor stopi. Na koncu pa tekočino enostavno odlijte. Enako, če se vam del voska prilepi na tla. Položite čez mokro krpo, počakajte in nato rahlo zdrgnite pa bo izginilo. :)

Tako, verjetno bi lahko napisala še marsikaj, a že zdaj je objava čisto predolga! Če vas še kaj zanima, pa kar vprašajte. :)


Translation
I've been meaning to write this post for so long now, I wanted this post to be up before summer but I always forgot to take pictures. So here it is now, the homemade sugar wax made out of three ingredients that you all have in your home. If you have problems with ingrown hairs or red bumps and pimples then you really need to try this. Each time you wax, hair growth is sparse, thinner and finer. Yay!

For a homemade sugar wax you'll need:
- 2 cups of sugar (I use white sugar for this, but you can also use brown sugar),
- 1/4 cup of lemon juice and
- 1/4 of water.

Mix together and add to a pot or saucepan. Now you need to cook it. I've been doing this wax for a few years now and the best thing to do is to cook it slowly. You don't want to burn the sugar because the wax will be hard as a rock and unusable. It has to come to a boil slowly and then cook on low heat. So once it starts to bubble you can set the timer for 12 minutes. The sugar will firstly look transparent but after some time it will start to change its colour. (As you can see on the photos above.) If it changes the colour in like three minutes then you probably burned it and you'll have to start over. Be patient and let it bubble for 12 to 15 minutes. When the wax is cooking, mix it with a spoon from time to time. Just don't use a plastic spoon because it will melt.

The wax is done when the colour is golden-brown, dark brownish. Then you need to pour it into a plastic or glass jar. (If you're wondering what's going on with the colour of my wax, the jar is smaller so the colour looks darker.) So, if you're using plastic like I did, wait for a few minutes because you don't want to melt it. But if you're using glass then just pour it in immediately. If you forgot to do this, the wax will stick to the pot and become hard. No need to worry, just put it back on the stove and heat it again. Next step - cool down your wax. Be careful not to burn yourself. When it becomes warm and sticky it's ready to use.

With your fingers scoop out some wax, I used half. Wax is sticky but we can make it a bit better. Add one or two drops of water and begin to knead it between your hands. It will become softer and brighter and if you look closely you can see some bubbles. You can add more water but be careful not to overdo it, otherwise wax will not stick to the skin but will just slide off. After kneading it, it's finally ready to use! If you're curious, I do a brazilian wax. I don't mind going to a beauty salon but it's so much more convenient to do it at home and way cheaper. I also know my ingredients and that way I never have any problems with allergic reaction. I also love it because you don't need any paper sheets to remove it.

Onto the waxing. Your skin has to be clean and dry. You can also use baby powder which will absorb excess moisture or sweat. Take your warm kneaded wax and spread it with your fingers onto the hairy skin. You have to rub apply it in the opposite direction of hair growth, that way the wax sticks onto the hair and you can easily rip it off. The thickness of the wax should be a few milimeters and if it's your first time, start with an inch or less, don't apply it all over your leg. All that's left to do now is to rip it off! Do it quick and do it good - near the skin and in the direction of hair growth. Now you can swear loudly and repeat. Oh and when you're ripping it off, stretch and tighten your skin with your other hand. This helps with bruises that can occur if you're not careful. It also makes the whole process easier and less painful. Sometimes we don't achieve smooth skin in one go, just try it again but don't exaggerate, you don't want red, irritated or even inflamed skin. Also, don't try waxing if you have short hair, you need to grow them out a bit so they can properly stick to the sugar wax. I recommend you also watch some videos before you try this.

One thing that is also amazing with this wax is, you can clean it off with warm water! I'm not gonna lie, sometimes wax can get way softer that you'd like and you just can't or really don't want to remove it! It becomes way stickier than it should be and that is usually a sign you need to change it and use a fresh one. Okay but what to do with the part of your body with a wax on? Rub it off with water and that is it! The same is with the saucepan. First it will look like the wax will stay there forever but all you need to do is pour some on water on top and leave it. Water will dissolve sugar. When I first started waxing with sugar wax it was totally normal that some of it also ended up on the bathroom floor and when that happens just place over a damp cloth, leave for a few minutes and then rub it off. :)

I think I wrote everything I wanted but if you have any questions just let me know. :)


Love,
Jana xx

10 komentarjev :

 1. what a recipe Jana! I need to try this! the color and the shape are cool :)
  Juliexx

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. So happy you like it Julie!<3 Hope you try it and let me know how it goes :) xx

   Izbriši
 2. Tole bo pa za sprobat, upam da mi uspe :) Hvala za "recept" ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Oh malenkost! Seveda ti bo uspelo, morda ti bo najprej malo čudno vse skupaj ampak saj gre, sporoči! :)

   Izbriši
 3. Oh Jana, I salute your bravery! It sounds an awesome recipe...tempted! x

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Oh thanks Gem, it's nothing :) Hope you give it a go! :) x

   Izbriši
 4. Thanks for sharing this post Jana, I want to give this a go but I'm scared haha! x

  Evelyn @ We Were Raised By Wolves

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Glad you liked it Evelyn! Oh don't be, there's nothing to be scared of really! :) xx

   Izbriši
 5. pred dvemi meseci sem poskusila z nešteto različicami meric posameznih sestavin, masa vedno izpade popolnoma OK, je easy to work with, kompaktna, ampak VEDNO zdrsi dol s kože, se ne oprime kože in ne povleče za sabo niti ene dlake. :) ni mi jasno katero sestavino moram skenslat da bo ok. :) zgleda vedno super, deluje pa nikoli.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Joj to pa je krneki! :/ Hmm meni tudi ni jasno kako to, da ne deluje, če je pa masa vredu?? Kot sem napisala, meni se je to zgodilo le, ko sem pri gnetenju uporabila preveč vode..saj verjetno imaš suho kožo, uporabiš otroški puder pred nanosom? Pojma nimam kaj bi lahko bilo narobe :( Meni se masa še boljše oprime kože oziroma dlak, ko večkrat potegnem po njej na istem mestu in šele nato potegnem dol ampak da bi pa rav zdrsela pa res ne..joj upam, da ti uspe! :)

   Izbriši

Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.