Detox Bath

februar 23, 2014


Če sem že v zadnji objavi govorila o detoksikaciji telesa, bom pa še danes. Tokrat bo postopek veliko prijetnejši in brez dvoma bo vsaj nekaterim veliko ljubši od žvrkljanja olja. :) Seveda je že vsem jasno, da govorim o sproščujoči kopeli, ki obenem čisti strupe iz telesa ter je primerna tudi za občutljivo kožo. Sicer nisem zvesta privrženka kopeli, včasih sploh nisem bila in še zdaj me včasih odvrne, ko pomislim, da nimajo vsi enake sreče in dovolj vode. No, občasno pa se jim tudi ne morem upreti.
DIY, Homemade Detox Bath
Za razstrupljajočo kopel potrebujete vsakodnevne sestavine, tri boste brez dvoma našli kar v kuhinji.

Sol - najboljša sol za razstrupljanje telesa je epsom sol, ki je pri nas na žalost dokaj nedostopna. A navadna kuhinjska sol bo prav tako učinkovita. Pazite le, da ne uporabljate zelo predelane soli ampak naj bo čista in brez nepotrebnih primesi.

Zeleni čaj - uporabite čaj v lističih, za prvo silo pa bo tudi čaj v vrečkici zadostoval. Super je le, da je iz ekološke pridelave. Zeleni čaj je močan antioksidant, sprošča napete mišice in izpuščaje.

Ovseni kosmiči - ne delujejo razstrupljajoče a so odlični za občutljivo kožo! Koža je po uporabi mehka in navlažena prav zaradi njih.

Bentonit glina - zelo učinkovita sestavina za razstrupljanje saj iz telesa izloča težke kovine. Gotovo ste že slišali za glinene kopeli in nedvomno je najpomembnejša sestavina v tem DIY-u.
Detox Bath, Salt, Bentonite Clay, Green Tea, Oats
Običajno za eno kopel uporabim eno žličko vsake sestavine. Razmerje lahko prilagodite, če imate občutljivo kožo dodajte več ovsenih kosmičev. Najpreprostejša rešitev je, da vse skupaj vržete v kad in premešate. Veliko boljša in meni tudi prijetnejša rešitev pa je, da sol stresete neposredno v kad, ostale tri pa položite v robček iz blaga in zavežete. Na koncu robček ni ravno najlepši na pogled, sploh ne, a meni je ljubše to kot pa namakanje med ovsenimi kosmiči in lističi čaja. Če ste vajene na čudovito dišeče kopeli z veliko pene, potem morda ne bo za vas. A včasih različne dišave in parfumi v izdelkih povzročajo alergije, izsušenost in razstrupljajoča kopel zagotovo ne bo škodila. Sicer pa meni tudi vonj teh sestavinah ni ravno najbolj pri srcu, vsaj ne za namakanje. :) Diši po zelenem oziroma črnem čaju z mlekom. Kopeli tako dodam eno izmed Dr. Hauschkovih esenc za kopel. Čudovit vonj goreče sveče iz sojinega voska pa bo tudi odličen. Priporočljiv čas kopeli je 20 minut in ne se ravnati po principu več je bolje, ker preveč detoksikacije lahko tudi škodi. Kopel pa bo prav tako zelo učinkovita, če boste v njej namakali le noge saj tudi s tem poskrbimo za razstrupljanje celega telesa.

Translation
New post, old topic. If I talked about detoxification in my last post, why not do it again today? :) This time it's about homemade detox bath which is way more fun than oil pulling. Taking a bath is a very relaxing thing but I don't do them often because I feel bad for all those people who are not as fortunate and don't have enough water. However, I still can't resist them from time to time.
So for a nice detox bath you'll need: salt, the best is epsom salt which is quite hard to find in my country so I just use pure cooking salt that doesn't have any nasties. Next are green tea and oats which are not really detoxifying but are an amazing for sensitive skin and bentonite clay. This type of clay is supposed to be the best one for detox baths, it absorbs toxins. But also nutrients so you have to be careful with that.
I usually take one tablespoon of each ingredient, you can adjust it to your own needs - if you have sensitive skin I recommend more oats, they're really soothing. You can just toss it all in a bathtub but what I like to do is sprinkle the salt directly into the water, the rest I put in a handkerchief and tie it up. That way it's not so messy. If you're used to gorgeous smelling baths you can also mix in a bit of a product of your choice or just light a nice soy wax candle. Recommended time for this kind of bath is about 20 minutes but no more because too much detox is not good. Oh and sometimes it's a good idea if you just do a foot bath, it also works great for the whole body.


Love, 
Jana

22 komentarjev :

 1. Hvala za tale nasvet, priznam, da mi je ljubši kot žvrkljanje olja. Zagotovo poskusim. :) Kje pa kupuješ glino?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hihi malenkost :) Tole sem kupila na iherbu..

   Izbriši
 2. Sliši se zanimivo in zelo sproščujoče :). Mogoče pa poskusim :D!

  xx

  OdgovoriIzbriši
 3. such a helpful post!

  from helen at thelovecatsinc.com

  ps. you can win nearly £150 worth of high-end skincare on my blog, if you fancy entering! click here

  OdgovoriIzbriši
 4. Zelo zanimivo:) Jaz se bolj malo kopam, ker nikoli ne najdem čas za kopel, je pa res fajn tu in tam:) Meni je ta metoda tudi ljubša kot žvrkljanje:)

  OdgovoriIzbriši
 5. Love this post! Simple ingredients, and the Indian Healing Clay is wonderful isn't it!? So far I have only used it for facials, but I think that I will try this bath idea soon!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Thanks Amber! :) Yes it is! :) I rarely use it on my face, it's too strong for me but for baths is amazing! :)

   Izbriši
 6. Počnem podobno, brez zelenega čaja! Bom probala še to vključit :D

  OdgovoriIzbriši
 7. Hi Jana! I wanted to let you know that I nominated you for the Liebster Award! I hope you chose to do it, I'd love to read your answers! :-) xx

  Sabrina
  chickweedandblush.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 8. I LOVE bentonite clay :-) xx

  OdgovoriIzbriši
 9. Ooo zelo zanimivo, bi si morala narediti kdaj vsaj za noge, hvala za recept in idejo! :D

  OdgovoriIzbriši
 10. Menda da tudi glino ni dobro na obrazu imeti več kot 10 minut. :)
  Kul zadeva, jaz se sicer rajši samo tuširam, da si sperem avro in seveda, da se umijem :)
  Same nove stvari zvem iz tvojih objav :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, jaz sem tudi že to brala :) ker naj bi 10 minut glina srkala strupe, po 10 minutah pa naj bi jih nazaj sproščala..
   Aw hvala, me veseli! :D

   Izbriši

Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.