Triphala

oktober 21, 2013


Triphala je prehransko dopolnilo, ki se v ajurvedski medicini uporablja že več tisoč let. Je ena najstarejših in priznanih zeliščnih formul iz vedske tradicije. Triphala je mešanica treh sadežev - "tri" pomeni tri, "phala" pa sadež. Trije sadeži naj bi uravnovešali tri elemente (doše) v našem telesu, ki ustvarjajo notranjo harmonijo. Triphalo sestavljajo amalaki, bibhitaki (vibhitaki) in haritaki, ki jih lahko uvrščamo med najpomembnejše super sadeže sveta, delujejo zdravilno in pomlajevalno. Bibhitaki ima 3 okuse, amalaki in haritaki pa sta dve od zelo redkih rastlin na svetu, ki vsebujeta 5 okusov. To pomeni, da ima na primer amalaki ali indijska kosmulja kisel, trpek, sladek, grenak in oster okus. Amalaki je v Indiji tako cenjen, da mu je celo posvečen državni praznik. Zelo zanimivo, kajne?
Raw Organic Triphala Powder
Triphala je bogata z antioksidanti, vsebuje zelo visoko koncentracijo vitamina C in je bogata z linolejskimi maščobnimi kislinami. Glede na TEAC lestvico, ki meri vrednost antioksidantov, naj bi borovnice dosegle vrednost 10, maline 15, sadež haritaki pa kar 679! (vir) Poleg antioksidantnega delovanja triphala podpira delovanje celotnega prebavnega sistema, učinkuje globoko pomlajevalno, s svojim čistilnim delovanjem na črevesje podpira zdravo delovanje prebavil in hkrati izboljšuje absorpcijo hranil. Uravnava prebavo, krepi tonus debelega črevesja, povečuje odpornost, pri daljši uporabi znižuje telesno težo. Črevesja ne poleni in tako ne povzroča odvisnosti. Čisti tudi kri in toksine iz jeter, zmanjšuje nekatere vrste holesterola, znižuje krvni pritisk, blagodejno deluje tako na ženski kot tudi na moški reproduktivni sistem. Dobro vpliva na celotno zdravje.
Prehransko dopolnilo triphala
Triphalo naj bi jemali zvečer, pol ure ali manj pred spanjem. Na začetku je priporočljivo uživati pol čajne žličke na dan, kasneje eno žličko. Triphala je grenko-kislega okusa, na začetku sem imela velike probleme, da sem jo sploh lahko pogoltnila. No, ko enkrat preizkusiš reishi, potem vidiš kaj je res grenko! Proti reishiju je blagega okusa a vseeno sem prvih nekaj dni jemanja že brskala po spletu za triphalo v kapsulah. :) Na koncu sem ostala kar pri tej, ker sem našla učinkovit način uživanja. Najboljše je, ko jo popijem v čaju z medom a tudi, če jo zmešam z vodo mi to nič več ne predstavlja problema. Glavno je, da si ob pitju zatisnem nos. Smešno a zelo učinkovito! :) Okusa se sčasoma navadiš, na začetku pa je res ogabna. 
Uživam jo približno štiri mesece. Glede kakšnih pozitivnih učinkov na telo sploh ne morem pisati, na začetku se mi je zdelo, da se telo bolj čisti a zdaj se mi zdi, da se nič ne spreminja. Odziv telesa na uživanje triphale naj bi bil različen, glede na neravnovesje vsakega posameznika. To se tudi sklada z načeli ajurvede, kjer je večji poudarek na preventivi oziroma preprečevanju kot na kurativi oziroma zdravljenju. Sicer pa so pri uživanju možni stranski učinki kot so, glavoboli, izpuščaji, bolečine v trebuhu, diareja, ki so posledica detoksikacije telesa.

Triphalo se lahko uživa celo življenje, če jo želimo uživati redno, moramo po enem mesecu narediti dva tedna premora in nato vsake tri mesece enako. Primerna je tudi za nosečnice a v manjši količini. Triphalo kupujem na angleški spletni strani vitame, 125g stane 7€.

Kako se vam zdi? Ali katera uživa triphalo? :)


Translation
Triphala is an ancient ayurvedic herb that is composed of three super fruits, Amalaki, Bibhitaki and Haritaki. It works as a great antioxidant, it contains a lot of vitamin C but mostly it's know for its digestive benefits, particularly its ability to help cleanse the body. Triphala improves digestion, circulation, liver function, it reduces serum cholesterol, lowers blood pressure... It's great for a whole body. The taste of it is disgusting, bitter and sour at the same time but you get used to it, especially if you pinch your nose while drinking it. :) I'm drinking it for about four months now and in the beginning I did see some results but now it's all as it was before but better. Great explanation right? :) I think it's working so I'll continue to use it.
Do you use triphala? What do you think about it?


Jana xx

6 komentarjev :

 1. Prvič slišim, ampak zveni zanimivo! :)

  xx

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jaz tudi še pred pol leta sploh nisem vedela, da obstaja! :)) xx

   Izbriši
 2. Definitivno se ob branju tvojega bloga naučim veliko novih stvari :) Tudi tole se sliši zelo zanimivo...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Aww super! :) Hvala, me zelo veseli! :D Ja, je kar krasna zadeva :)

   Izbriši
 3. Dobra predstavitev! :)
  Bom verjetno jaz tudi enkrat kupila, tako moram ponavadi vse te zadeve poskusit, ker me zanimajo ;)

  Ravno sem razmišljala, da si moram omisliti eno žličko za pripravo mask za obraz, ki ni kovinska, plastike pa tudi ne maram. In potem sem se ob tejle tvoji fotografiji spomnila, da imam tudi jaz takšno keramično, ko je bila v kompletu s super lončkom, ki si mi ga podarila. Jeeej ;) Hvala še enkrat, je dvojno koristen :))**

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvaala :D Jaa probaj :)
   Oooo super, me zelo veseli in malenkost!! :D **

   Izbriši

Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.