Jojobino olje

april 24, 2013

 

Jojobino olje pridobivajo iz puščavske rastline jojobe, ki uspeva na dokaj izsušenih območjih Amerike. Semena začnejo rasti šele po petih letih in so podobna kavnim zrnom. Olje je po svoji strukturi pravzaprav tekoči vosek, zlatorumene barve in nežnega vojna. Sestavljeno je iz nasičenih maščob in bogato z vitaminom E.

 

Jojobino olje

 

Olje se lahko uporablja za uživanje, zelo obstojno je pri visokih temperaturah. Zavira apetit, zdravilno deluje na črevesje, ga čisti in olajša prebavo hrane. Olje vsebuje posebne kisline, ki lajšajo znake artritisa in revmatizma. 

Sama ga uporabljam izključno za zunanjo uporabo. Primerno je za vse tipe kože, tudi občutljivo in aknastno. Olje kože ne draži in ne povzroča alergij. Sestava jojobinega olja je podobna kožnemu sebumu, maščobi, ki jo proizvajajo žleze lojnice, in se skozi pore izloča na površje kože in lasišča. Jojobino olje deluje na dva načina, pri pomanjkanju kožnega sebuma kožo navlaži, pri povečanju oziroma na mastni koži pa uravnava prekomerno izločanje. Kar pomeni, da pozitivno vpliva na zmanjšanje aken. Olje uravnava vlažnost, ohranja elastičnost in prožnost kože. Primeren je za kožo na obrazu, telesu in na lasišču.

 

Olje uporabljam predvsem za odstranjevanje očesnega make-upa. Ličila odlično odstrani, obenem pa tudi neguje trepalnice in kožo okrog oči. Olje nanesem na vatko, jo položim na oči, počakam nekaj sekund in nato z nežnimi gibi odstranim. Ne bom rekla, da ličila kar stopi ampak jih pa enostavno odstrani ter ne draži oči tako kot marsikatero olivno olje. Včasih sem ga uporabljala tudi za nego obraza, je vlažilen in ne povzroča mozoljev. Pri redni in dolgotrajni uporabi pa lahko izsuši kožo. Zato je odlično za mešanje z različnimi drugimi olji oziroma za redčenje le-teh. Za lase pa ni dovolj hranljivo, vsaj pri meni ne. 

 

Jojobino olje je nežno, nevtralno in zelo primerno za tiste, ki želite preizkusiti katero izmed olj a se bojite nastanka mozoljev. Pravzaprav so nekatera olja namenjena prav za mastno kožo. Na sploh so olja odlična za nego kože in kot vsa, je tudi jojobino olje najboljše tisto, ki je nerafinirano in hladno stiskano. Na voljo je v različnih prodajalnah z zdravo prehrano in v večjih trgovinah. Cene se gibljejo nekje od 8 do 15 evrov.

 

  4 komentarji :

  1. Zavira apetit, hmmm, zanimivo ;)!

   xx

   OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem nekaj časa uporabljala olje na obrazu, pa se mi zdi, da mi je povzročilo mozoljčke :/ No, ga bom pa zdaj uporabila za odstranjevanje MU, na kar sploh pomislila nisem :)

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Ojoj :( Upam, da ti bo za odstranjevanje bolj všeč :)

    Izbriši

  Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.