Sestavine v kozmetiki

marec 12, 2013

Po predlogu Sare sem se odločila napisati objavo o sestavinah v kozmetiki, ki se jim izogibam oziroma se jim poskušam izogniti. Ker sestavine pronicajo skozi kožo, mi je ljubša uporaba čim bolj naravnih sestavin, ki so neškodljive in bolj varne za telo. Sicer bolj pazim kaj uporabljam pri negovalni kozmetiki, pri dekorativni ne.

Naftni derivati
 
Stranski produkti destilacije surove nafte v bencinsko gorivo. Naftni derivati kot so, vazelin, petrolej, parafin in mineralno olje lahko povzročajo rakava obolenja. Nafta in njeni derivati se uporabljajo v dekorativni kozmetiki, v raznih kremah, prisotni so v negovalnih kozmetičnih prouktih. Lahko mašijo pore in povzročajo akne. 
V izdelkih so navedeni pod imeni: paraffinum liquidum (mineralno olje), vazelinum ali petroleum. Tudi propylene glycol, PEG (polyethylene glycol), PPG (polypropylene glycol), isopropyl alcohol in dioxane so naftni derivati.

Parabeni

So sintetične kemikalije, ki jih v izdelkih uporabljajo kot konzervanse. Preprečujejo razvijanje bakterij, kvasovk in plesni. Najdemo jih v večini izdelkov negovalne in dekorativne kozmetike. Čeprav naj bi veljali za neškodljive, jih nekatere raziskave povezujejo z rakom na dojkah. Pravzaprav so postali zelo sporni, ko so jih našli v rakavem tkivu. Zato se tudi vse pogosteje pojavljajo oznake na izdelkih, da so brez parabenov. So motilci hormonov, delujejo tako, da oponašajo delovanje naravnih hormonskih procesov. Med drugim oponašajo delovanje estrogena, prevelike količine tega hormona pa vplivajo na debelost, diabetes, raka dojk... Na koži lahko povzročijo alergične reakcije, izpuščaje in lišaje.
V izdelkih jih najdemo pod imeni: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropoylparaben in benzylparaben. Vedno imajo končnico -paraben.

Moram pa omeniti še Japanese Honeysuckle Extract, ki ima zelo podobno kemijsko strukturo in se obnaša enako kot parabeni. Aktivna sestavina parahydroxybenzoic acid (PHBA) je motilka hormonov. Na žalost je lahko med sestavinami v izdelkih na katerem piše, da je brez parabenov, ker tehnično so parabeni le tiste sestavine, ki jih ustvarijo v laboratoriju. Ta sestavina je lahko pristona v naravni kozmetiki, našla sem jo v nekaterih izdelkih 100% Pure.

SLS in SLES

Sodium Lauryl Sulfate in Sodium Laureth Sulfate sta estra žveplove kisline. Uporabljajo ju v šamponih, tekočih milih in nekaterih drugih izdelkih zaradi sposobnosti penjenja. Sta groba čistilca, ki lahko povzročita alergične reakcije, srbečico, vozlanje las... Kot namodestilo se pogosto pojavlja Sodium coco sulfate pridobljen iz kokosovega olja. Prav tako čistilec, nežnejši od SLS čeprav nekateri menijo, da je glede na podobno kemijsko strukturo enako grob.

Alkohol

Ločimo med slabimi in dobrimi alkoholi. Prvi kožo izsušujejo, drugi jo vlažijo. Vedno mi ne uspe a poskušam se izogniti slabim alkoholom, ki so: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, methanol, alcohol SD.
  
Silikoni

Silikoni so sestavine pridobljene iz silicijevega dioksida oziroma kremenčevega peska. V izdelkih jih uporabljajo za mehčanje in vlaženje. Silikoni na koži in laseh naredijo zaščitno plast. Koža tako težje diha, lahko mašijo pore. Silikoni se mi sicer ne zdijo tako slabi kot kakšna druga sestavina. V dekorativni kozmetiki so na primer v pudrih. Delajo jih bolj mazljive in ustvarijo bolj gladek videz kože. Meni se zdijo bolj problematični pri negi las, vsaj glede na moje izkušnje. Lase naredijo navidezno sijoče in zglajene, dolgoročno pa ne delujejo vlažilno ampak celo nasprotno. Pod težo silikonov se lasje lahko začnejo cepiti in lomiti. No, silikone lahko odstranimo s pomočjo čistilnih šamponov, kjer so osnova sulfati. Sama sem boljše rezultate našla v naravnih oljih, ki mi lase nahranijo in navlažijo.
Silikoni so v kozmetičnih izdelkih pod imeni: Dimethicone, Cyclomethicone in Phenyl Trimethicone. Vsem je skupna končnica -cone. Lahko so tudi pod imeni silica, silicate, silanol, siloxane.

Lanolin

Maščoba pridobljena iz ovčje volne.

Palmovo olje

Rastlinsko olje, ki je problematično iz ekološkega stališča, ker z njegovim pridobivanjem krčijo deževni gozd in s tem življenjsko okolje orangutanov, česar do nedavnega še vedela nisem. Prisoten je v večih izdelkih kot bi si mislila, skoraj povsod, tudi v naravni kozmetiki, hrani, čistilih. V izdelkih včasih sploh ni naveden ali pa je skrit pod imenom vegetable oil. Drugače pa je lahko opazen ker vsebuje predpono palm-, palmitamide, palmitate, palmitic acid in druge.

Obstajajo še veliko sestavin, ki lahko delujejo škodljivo, na primer formaldehid in triklosan v lakih za nohte, aluminijeve soli v deodorantih, sintetične barve, dišave..Polno pa je tudi sestavin živalskega izvora, če koga zanima naj klikne tu.

Moram priznati, da je meni kar muka brati sestavine, ker nimam volje, da bi se učila kaj kakšna sestavina pomeni. Zato rajši kupujem kar naravno kozmetiko, kjer je to malo olajšano, ker že takoj na embalaži piše česar ne vsebuje. Seveda ne pomeni, da je vsa naravna kozmetika kar oh in sploh super. Pogosto uporabljajo alkohol in eterična olja, ki lahko dražijo kožo. Tako, da je vseeno potrebno malo pogledati sestavine. Včasih sem čisto navdušena, če izdelek vsebuje sestavine, ki jih poznam in vem, da so dobre. Po drugi strani pa me vsa tista kemijska imena za katere še nisem nikoli slišala res odvrnejo od nakupa. Seveda ne izključujem, da imam izdelke, ki nekatere navedene sestavine vsebujejo in so mi super. Zaenkrat (še) nisem tako striktna pri uporabi določenih sestavin a se trudim.
Tako, z objavo sem le želela predstaviti nekaj sestavin, ki niso najboljše za telo, na koncu pa se vsak sam odloči kaj bo uporabljal in kaj ne. Sama uporabljam kar veliko kozmetike in ker jo nanašam vsakodnevno res ne želim, da se mi kemikalije nalagajo v telesu. 

  6 komentarjev :

  1. Dober in zelo koristen post, jaz vedno obupujem ko gledam sestavine, ko jih je toliko pa za polovico ne vem, kaj so, samo mi pa vedno, ko jih ne pogledam, uspe kupiti nekaj na kar imam potem reakcijo. :P

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Oo hvala :D xx
    Te čisto razumem, je pri meni enako :P

    Izbriši
  2. No, tukaj se pa ne strinjava :D. 1. mineralno olje je olje, ki daleč najmanj maši pore, 2. nič ni bolj naravno od nafte, 3. ljudje s suho kožo, potrebujejo film na koži, da prepreči izhlapevanje vlage (ker je to razlog za suho kožo, ker sama ni sposobna zadržati vlago), 4. parabeni so veliko manj škodljivi in veliko bolj učinkoviti kot njihovi nadomestki 5. Parabeni so naravno prisotni v hrani kot so borovnice in ovrgli so dokaz, da so parabeni prisotni v tumorju tja prišli iz kozmetičnih izdelkov, ampak je veliko večja verjetnost, da s hrano 6. silikoni redko mašijo pore 7. silikoni so dobri za lase, saj jih zaščitijo pred toplotno obdelavo itd. je pa res, da jih je potrebno vsake toliko očistiti s čistilnim šamponom, da se ne naložijo preveč, ker potem pa res vlažilne in druge snovi ne morejo do las.

   Da, ne bom predolga si lahko prebereš moji objavi o komedogenih sestavinah, silikonih, vlažilnih snoveh in o parabenih, tukaj:
   - http://fatalna.si/2013/02/03/konzervansi-v-kozmetiki/
   - http://fatalna.si/2013/01/17/potencialno-komedogene-sestavine/
   - http://fatalna.si/2012/07/02/silikoni/
   - http://fatalna.si/2013/02/22/vlazilne-sestavine-v-kozmetiki/

   Se pa strinjam glede alkoholov, eteričnih olj in sulfatov, o katerih sem tudi že pisala tukaj:
   - http://fatalna.si/2012/08/16/ciscenje-koze-nekaj-malega-o-detergentih/
   - http://fatalna.si/2012/12/04/alkohol-v-kozmetiki/
   - http://fatalna.si/2012/09/10/etericna-olja-v-kozmetiki/

   OdgovoriIzbriši
   Odgovori
   1. Hehe ja saj se mi je zdelo, da se ne bova strinjali :p Zavedam se, da so glede nekaterih sestavin velika nestrinjanja in raziskave, ki podpirajo ene in druge trditve, potem je pa odvisno od posameznika in njegovega prepričanja in načel kaj bo uporabljal. Jaz se sicer raje namažem s kremo, ki namesto mineralnega olja ali drugih naftnih derivatov vsebuje na primer jojobino olje ali katero drugo olje, za katere menim, da so boljši za kožo. Vsaj meni bolj ustrezajo, vem pa, da nimajo vsi enakih izkušenj. Mi pa tudi misel na to, da bi se po celem telesu mazala z nafto ni ravno pri srcu :) Me pa veseli, da se vsaj pri uporabi nekaterih sestavin strinjava :)

    Izbriši
  3. Super, si bom kar na listek prepisala :D

   OdgovoriIzbriši

  Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.