Kokosove kroglice

februar 26, 2013

Že nekaj časa imam kakavova zrna, ki sem jih kupila z namenom, da bi naredila črno milo. No tega mi še ni uspelo narediti zato pa sem jih uporabila pri izdelavi veganskih in presnih kokosovih kroglic.
Delala sem jih prvič, naslednjič bom rajši uporabila kar kakav kot pa sveže zmleta zrna. Rada imam temno čokolado ampak tole je pa že malo preveč grenko.

Recept:

- 20g kakavovih zrn 
- 40g lešnikov
- nekaj mandljev, približno 10
- 10 datljev
- žlička kokosovega olja
- žlica medu
- žlica kokosove moke

Oreščke in datlje sem namočila v vodi za dve uri, še boljše jih je namakati čez noč. Namakanje je zelo pomembno saj se tako poveča količina vitaminov, proteini se lažje absorbirajo. V ovoju semen in zrn so prehranski zaviralci in strupene snovi, ki jih odpravimo ali zmanjšamo z namakanjem. Več tu.

Lešniki vsebujejo odličen atioksidant vitamin E, ki ga je več kot v drugih oreščkih. Poleg vitaminov B-kompleksa, ki skrbijo za zdrave nohte, lase in kožo, vsebuje še kalij, kalcij, magnezij. Mandlji so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi. Kot lešniki vsebujejo vitamin E, kalij, magnezij... 
Namakanje oreščkov

Dateljni so odličen vir prehranskih vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, kot so baker, železo, magnezij...

Na sliki so kakavova zrna in kakav, oboje iz Dm-a. Kakavova zrna vsebujejo številne naravne sestavine, ki delujejo antistresno in antidepresivno. Kakav ima visoko vsebnost kalija, kalcija, natrija in antioksidantov.
Kakavova zrna
Kakavova zrna


Vse skupaj sem zmešala v mešalniku, oblikovala kroglice, jih povaljala v kokosovi moki in to je to.
Presne kokosove kroglice

4 komentarji :

Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.