Karitejevo maslo

januar 30, 2013


V večini mojih doma narejenih izdelkih za nego kože je prisotno karitejevo maslo, ki ga pridobivajo iz oreščkov afriškega drevesa karite. Plodovi nekoliko spominjajo na avokado le da so manjši. Je eno najboljših rastlinskih sestavin za vlaženje kože, tudi izrazito suhe in starejše kože. Vsebuje nasičene in nenasičene maščobne kisline s trigliceridi, vitamine A, E in F, ter manjši delež alantoina, ki deluje blagodejno pri negi in regeneraciji kože. Kožo izdatno vlaži, ji vrača prožnost ter elastičnost, učinkuje blago antibakterijsko, odpravlja luskavico, pomaga pri zdravljenju brazgotin in opeklin. 


Trenutno imam karitejevo maslo dveh različnih znamk. Bioparkovo je na voljo pri nas, cana 100g masla je 7,90€.


Out of Africa karitejevo maslo pa sem naročila preko spletne trgovine iherb, 227g stane približno 9€.

  
Maslo je v trdi obliki, ima blag vonj po oreščkih in je lahko rumene do bele slonokoščene barve. Čeprav ga hranim v hladilniku se ne strdi toliko kot kokosovo olje, vseeno pa potrebujem žličko, da maslo spravim ven iz lončka. Ob stiku s kožo se dobro stopi, razmaže se malo težje. V kožo se kar slabo vpije, pusti rahlo lepljiv film, ki je dokaj gost, drugačen od občutka olja. Zaradi tega ga ne uporabljam samega ampak ga zmešam z drugimi sestavinamiKoža je po uporabi izredno mehka in navlažena, maslo je res odlično še za najbolj suho kožo. Naj ne bi mašilo por in bilo tako primerno tudi za nečisto kožo. Sama ga na obrazu še nisem uporabila tako, da ne morem trditi ali to drži ali ne, za nego okrog oči pa je super. Zelo dobro je za nego izsušenih, razpokanih ustnic in rok, trde kože na podplatih, nego nosečniškega trebuha, lasišča s prhljajem in še marsikaj. Najboljše je hladno stiskano in nerafinirano maslo, ki ni toplotno obdelano saj tako ohrani vse dobre sestavine.

2 komentarja :

  1. Jaz imam zelo suho kožo na ličkah, tako da sem že večkat razmišljala o nakupu karitejevega masla. Nisem pa vedela, da se ga da dobiti pri nas. Hvala za informacijo! :)

    OdgovoriIzbriši

Design by Small Bits of Loveliness. Header by InstantLogo. Zagotavlja Blogger.